Honnan tudod, hogy jó az önéletrajzod?

Az internet manapság tele van jobbnál jobb tanácsokkal, trükkökkel, ám mégis van valami, amit nagyon ritkán hangsúlyoznak, pedig az önéletrajz sikere ezen múlik!

Tisztán emlékszem arra az időre, amikor tucat szám írtam a saját önéletrajzomat, majd küldtem szét ahová csak tudtam. Mindenek előtt ültem az üres papír, vagy letöltött sablon(!) felett és azon tűnődtem, hogy “Mit írjak magamról?” “Mi olyan fontos és jelentős rólam, amit érdemes beleírnom?” …és ha találok is valamit: “Hogyan fogalmazzam meg?” Miután kipréseltem magamból pár szót, kiollóztam más anyagából jól csengő mondatokat azt gondoltam, készen vagyok.
A valóság ettől azonban sokkal kegyetlenebb volt: önéletrajzom minimális hatást váltott ki!

Te is belefáradtál abba, hogy folyamatosan foltozgatod, javítgatod és küldözgeted pályázati anyagodat, ám ezek minimális sikert hoznak? Egy leleplezett titok és 5 pont, ami másoknak már sikert hozott…

A titok többé már nem titok!

Talán észre sem vetted, pedig az igazán sikeres önéletrajz titkát egy kérdés mögé rejtve már elárultam: Mit írjak magamról? Sőt! Valójában ezt a kérdést további kérdések is követik: Ki vagyok én? Mit keresek? Mit akarok pontosan? Milyen képességeim vannak? Miben segítenek ezek engem? Íme a titok: önismeret!

Több éves önismereti és önéletrajz tréning után elhatároztam, készítek egy listát. Ez abban fog segíteni Téged, hogy küldés előtt ellenőrizni tudd önéletrajzodat, azért, hogy célzottan, egyéniségednek, adottságaidnak megfelelő helyekre hívjanak interjúra.

1. Egyedi tartalom

Stuart Miles number1 w148x235Önéletrajzod alapja tehát nem más, mint önismereti kérdések tisztázása. Kivétel nélkül, mindannyiunkban, így Benned is vannak olyan tulajdonságok, tapasztalatok, készségek, képességek, eredmények stb., melyekben különleges, kiemelkedő vagy! Pályakezdő vagy? Túl kevés, vagy sok szakmai gyakorlatod van? Nő, férfi, idős, fiatal vagy? Bármelyik kérdés is érint téged, önismeretedre az első lépések megtételéhez mindenképp szükséged van. Eredményt akkor érsz el, ha átgondolod és összeszeded, milyen vagy, benned mi egyedi, különleges!

Egyedi tartalmat csak akkor tudsz adni, ha türelemmel időt szánsz arra, hogy megvizsgáld személyiségedet.
A siker alapja, Te magad vagy!

2. Egyedi szerkesztés

Önéletrajzod az első benyomást adja Rólad: leleplezhet és árulkodhat, ugyanakkor a lehető legjobb színben is feltüntethet.
Amennyiben foglalkozol egyedi, egyszeri megismételhetetlen személyiségedben rejlő gazdag tapasztalattal, készséggel, képességgel, eredményekkel, magabiztos, céltudatos leszel, ezáltal kitűnsz a tömegből. Olyan erőd és energiád lesz, hogy többé már eszed ágában sincs sablonos anyagokat készíteni.  Egyediséged diktálja a mondatszerkesztést, lebilincselve ezzel az olvasót.
Jól dolgoztál, ha fogalmazásod azt sugallja, “Ildis” “Évis” “Attilás”…, olyan Te vagy!

3. Kapcsolat közted és a megpályázott pozíció között

Konkrétan ez azt jelenti, hogy nem egy általános anyagot készülsz elküldeni, hanem adott pozícióra szabott egyedi tartalmat, ami kapcsolatba hozható és összhangban áll a megpályázott pozícióval.

…és, hogy mindezt hogyan hozd össze?

kapcsolat wNagyon egyszerű! Éveken át foglalkoztam marketinggel, és kiválasztással, hidd el nekem, nem véletlen, hogy az Elvárások/Elvárt tapasztalatok/Követelmények… címszavak alatt a cégek azt írják bele a hirdetésekbe amit. Összhangot akkor tudsz teremteni, ha rendelkezel és bele is írod önéletrajzodba azokat a hívószavakat, tulajdonságokat, tapasztalatokat, eredményeket…, melyeket felsorolnak az említett részekben. …és akkor ez még nem minden!

 

4. Fáj? Szúr? Hasogat? – Én vagyok a gyógyszer!

Minden munkáltató olyan kollégát keres, aki megoldást hoz egy megoldásra váró problémára, feladatra. Sikereiddel, konkrét eredményeiddel kiválóan bizonyíthatod tapasztalatodat, rátermettségedet, gondolkodásodat.

Te mennyi “bizonyítékkal” rendelkezel jelenleg? Hiszed vagy nem, de több van, mint azt ebben a pillanatban gondolnád! Önismeretedre szánt idő során ne felejtsd el konkrétan feltárni ezeket.
Az eredményeid lehetnek számszerű adatok, százalékok, valamit növeltél, vagy csökkentettél, valamit elértél, megváltoztattál, kijavítottál, megjavítottál, valaki(k)ből elégedettséget váltottál ki…
Sikereid épp úgy, mint eredményeid önmagukért beszélnek, ráadásul megerősíted ezzel az olvasót abban, hogy tényleg Te vagy a legalkalmasabb leendő kolléga. Ne legyél szégyenlős, ám bánj úgy ezek felsorolásával, mint a sóval. Mértékkel használd, ne ess túlzásba!

Végül utoljára tartogattam talán az egyik legszokatlanabb összetevőt, pedig, ha tudatosan és okosan ellenőrzöd jelenlegi anyagodat Te is ezt érzed a végén:

5. Szeretem az önéletrajzomat

Igen, jól olvasod, gondold csak végig miről is volt szó idáig:

Önismerettel magabiztosabb, céltudatosabb vagy, ezáltal

  • kitűnsz a tömegből,
  • végre pontosan tudod mit hangsúlyozz személyiségedből, mi az, ami “elad” téged, ezáltal
  • egyedi tartalmat tudsz adni, és
  • bátran használsz kreatív formai megoldásokat.

Ezzel a biztos önismereti háttérrel most már

  • koncentrálni tudsz a hirdetések kiszűrésére és
  • a bennük lévő tartalom és személyiséged közötti kapcsolat felismerésére,
  • pontosan látod, hogy melyik hirdetésre küldj, vagy ne küldj önéletrajzot.

Ne feledd! Nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség és a pontos célzás!

A probléma orvoslására Te vagy a legjobb gyógyszer! Eredményeid, sikereid mind ezt bizonyítják, ráadásul kétség nélkül ezek a legbeszédesebb és hatásosabb érvek, melyek nem csak az olvasóra, hanem Rád is hatást kell, hogy gyakoroljanak!

Te mit érzel jelenlegi önéletrajzoddal kapcsolatban?
Szereted, vagy unottan elkészítetted, összeollóztad és kínodban ezt küldözgeted tovább eredménytelenül?

Sokáig én sem tudtam, hogy létezik ilyen érzés, főleg nem önéletrajzommal kapcsolatban! Aztán a sok sikertelen próbálkozás után úgy döntöttem félredobok minden tartalmi és formai sablont, és tényleg olyan tényekkel töltöm meg, ami igazán rólam és nem az általános fogalmak felsorolásáról szól. Időt szántam magamra és készítettem egy “Erikás” önéletrajzot. A hatás nem maradt el…!

A legjobb mindebben, hogy ezt Te is megteheted. Olvasd végig újból ezt a cikket és szánj időt magadra és önéletrajzodra. Vizsgáld meg eddigi életutadat, tulajdonságaidat (jót és rosszat egyaránt!!!), tapasztalataidat, eredményeidet, végzettségeidet… mindent, amiből úgy gondolod tanultál, okosabb, több, jobb, nagyszerűbb, tapasztaltabb lettél, majd láss neki a munkának.

Tedd meg magadért!